joi, 25 iulie 2019

Parteneriat împletit cu voie bună, realizări frumoase.

Acum aproape 7 luni, oamenii din satele Gura Bîcului și Crasnogorca aflau despre un proiect lansat spre implementare cu o denumire foarte optimistă și care ar reflecta undeva visul fiecaruia -„Un pas spre viitor”.




„Ce-o fi însemnănd oare  acest proiect, care vor fi reusitele lui, ce schimbări va aduce în localități?...”, cam acestea erau întrebările de serviciu ale locatarilor.  Raspunsurile la întrebări nu s-au lăsat mul așteptate. Când la Gura Bîcului , în Casa de Cultură au început lucrările de renovare a spațiului pentru activitatea unui Centru de meșteșugărit, întrebările s-au orientat spre partenerii noștri din Crasnogorca, „ Dar la Crasnogorca tot un centru pentru meșteșugărit se va renova, dar ce meșteșuguri practică oamenii de acolo.....?”.
Astăzi putem spune cu certitudine că parteneriatele schimbă lucrurile în comunități, fie prin renovarea spațiilor, fie prin desfășurarea unor activități sportive, educative sau culturale, dar cel mai important lucru la care contribuie implementarea proiectelor în parteneriat este readucerea la normele relațiilor umane cel mai important element-încrederea.  Parteneriatul „Cultură fără frontiere”, constituit între satele Gura Bîcului și Crasnogorca tinde prin realizarea activităților din cadrul proiectului „Acces pentru succes”, prin cadrul strategiilor de dezvoltare a acestui domeniu elaborate tot în cadrul acestui proiect să pună în capul mesei -  „ Domnia Sa -Încrederea”, care este elementul de bază a tuturor începuturilor și reușitelor.   


Acest lucru ne demonstrează și participarea comună a locuitorilor din satele de pe ambele maluri ale răului Nistru la Festivalul Național de Folclor „ La Nistru , la mărgioară”. Ansamblurile folclorice ale satelor Gura Bîcului, Crasnogorca și Mălăești au demonstrat în nenumărate rănduri deschidere spre colaborare, iar dragostea pentru căntecul căntat pe ambele maluri ale bătrânului Nistru i-a adunat pe malul drept al râului , într-un loc pitoresc, în preajma Complexului arhitectural „ Odaia Dragalina”, la un eveniment unical -Festivalul Național de Folclor „La Nistru la mărgioară”. 










 








Cultura nu are frontiere, exact cum sună denumirea frumosului parteneriat . Acest domeniu sporește gradul de încredere a oamenilor prin cântec , joc , poezie , spectacol , meșteșuguri, bucătărie și vorbe calde , care sunt indispensabile pentru construirea unei societăți puternice și democratice.  



Materialul a fost realizat de membrii echipei de educație mediatică în cadrul proiectului „Un pas spre viitor”, implementat de către parteneriatul „Cultură fără frontiere”, în cadrul  schemei de grant ,a proiectului ”Acces pentru succes:parteneriate pentru dezvoltarea comunitară durabilă”,finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului ”Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii” şi cofinanţat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone,în cadrul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare –Asistenţa Poloniei.  
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parteneriat împletit cu voie bună, realizări frumoase.

Acum aproape 7 luni, oamenii din satele Gura Bîcului și Crasnogorca aflau despre un proiect lansat spre implementare cu o denumire foarte op...